Risico's van een Tattoo

Algemeen

Je bent van plan om een tatoeage te laten aanbrengen. De GGD vindt het van belang om je van tevoren te informeren over een aantal mogelijke risico's.

Het aanbrengen van een tatoeage is een huiddoorborende handeling. Door een juiste werkwijze en een juist gebruik van de apparatuur moet voorkomen worden dat je besmet wordt met een bloedoverdraagbare ziekte. Zoals Hepatitis B en C.

Daarnaast kunnen door slechte verzorgeing en onhygiënische behandeling ( zowel door jezelf als door de behandelaar ) wondinfecties ontstaan die schadelijk zijn en je tatoeage er niet mooier op maken. Onder de 16 jaar wordt een tatoeage sterk afgeraden.Wil je het toch en je bent onder de 16 jaar, dan moet je wettige vertegenwoordiger meekomen naar de studio. Voordat je een tatoeage laat aanbrengen word je gevraagd een toestemmirigsformulier (een verklaring) in te vullen. In dit toestemmingsformulier staan o.a. een aantal vragen over je gezondheid. Het invullen van het toestemmingsformulier is voor je eigen veiligheid. Ben je onder de 16 jaar dan moet je wettige vertegenwoordiger het toestemmingsformulier tekenen en zich legitimeren. Het toestemmingsformulier blijft in het bezit van de tatoeëerder en wordt vertrouwelijk behandeld.

Het aanbrengen van een tatoeage

Tijdens het aanbrengen van een tatoeage worden met kleine naalden inkt- en pigmentstoffen onder de huid aangebracht. Hierdoor ontstaat een voor het leven blijvende afbeelding. De inkt- en pigmentstoffen moeten aan strenge eisen voldoen. Dit wordt gecontroleerd door de Voedsel en Waren Autoriteit. Voordat de tatoeage wordt aangebracht, wordt de huid schoongemaakt en gedesinfecteerd. Zonodig wordt de huid geschoren. Dit moet gebeuren met een nieuw wegwerpscheermesje. Het aanbrengen van een tatoeage moet zo hygiënisch mogelijk gebeuren. Dat wil zeggen; de naald die door je huid gaat, mag niet eerder gebruikt zijn, moet uit een steriele verpakking komen en mag niet met de blote handen worden aangeraakt. De inkt die gebruikt wordt moet eveneens steriel zijn. De inkt die voor jou gebruikt wordt zit in kleine inktcups en mag alleen voor jou worden gebruikt. Overgebleven inkt wordt weggegooid. Tijdens het aanbrengen van de tatoeage worden tissues gebruikt. Uiteraard moeten de tissues schoon zijn en direct na gebruik worden weggegooid. De tatoeëerder draagt tijdens het aanbrengen van je tatoeage handschoenen en vervangt deze handschoenen telkens als hij of zij iets anders aanraakt dan het tatoeëerapparaat, een tissue of je huid. Na afloop wordt de getatoeëerde plek verzorgd en afgedekt.

Het verzorgen van de tatoeage

Een pas aangebrachte tatoeage is vergelijkbaar met een schaafwond. De wond die door het tatoeëren is ontstaan heeft tijd en zorg nodig om te genezen. Met een goede verzorging is de wond na ca. 1 week genezen. Je krijgt van de tatoeëerder mondelinge en schriftelijke instructie mee hoe je de tatoeage moet verzorgen. In de instructie moet o.a. staan dat je bij klachten (hevige roodheid, zwellen, pussen, wondvocht) contact moet opnemen met je huisarts. Gedurende de genezingstijd raden wij je aan om niet te zwemmen, niet in bad te gaan (douchen mag wel), niet te zonnebaden (ook niet onder de zonnebank) en geen gebruik te maken van de sauna en/of bubbelbad. Gebruik ook na de genezingstijd op je tatoeage altijd een hoge beschermingsfactor tijdens het zonnen.

Je gezondheid

Als je lijdt aan één van de onderstaande gezondheidsklachten raadt de GGD je af om een tatoeage te laten aanbrengen:

 • diabetes
  • hemofilie
  • contactallergie
  • immuunstoornis
  • chronische huidziekte
  • hart- en vaatafwijkingen
  • bij het gebruik van antistollingsmiddelen
  • op plaatsen waar je plastische chirurgie of radiotherapie hebt ondergaan
  • op plaatsen waar zich bulten, donkere moedervlekken, zwellingen of andere vormen van irritatie op je lichaam voordoet

Tijdens het aanbrengen van de tatoeage mag je niet onder invloed van alcohol of drugs zijn. Ook indien je zwanger bent, wordt het aanbrengen van een tatoeage afgeraden. Zorg dat je goed uitgerust bent, goed hebt gegeten en breng de tatoeëerder op de hoogte van zaken waarvan je denkt dat deze belangrijk zijn (bijvoorbeeld medicijngebruik, allergieën, overgevoeligheidsreacties, onder behandeling zijn van een dermatoloog e.d).

Richtlijnen

In Nederland geldt een wet die van toepassing is op het zetten van tatoeages. Het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid heeft hygiënerichtlijnen opgesteld en de tatoeëerders zijn verplicht deze richtlijnen na te leven. De GGD en Voedsel en Waren Autoriteit controleren 1 keer per drie jaar of de tatoeagestudio’s zich houden aan de richtlijnen.

Richtlijnen In Nederland geldt een wet die van toepassing is op het zetten van tatoeages. Het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid heeft hygiënerichtlijnen opgesteld en de tatoeëerders zijn verplicht deze richtlijnen na te leven. De GGD en Voedsel en Waren Autoriteit controleren 1 keer per drie jaar of de tatoeagestudio’s zich houden aan de richtlijnen.

WERKWIJZE

Wat komt er allemaal kijken bij het zetten van een tattoo?

Voorbereiding:
Wanneer je beslist hebt dat je een tattoo wilt, kom je gewoon bij ons langs om alles te bekijken en te bespreken. Eerst gaan we in de boeken kijken, of heb je misschien wel zelf een ontwerp meegenomen via internet .We bespreken in welke kleur je de tattoo wilt hebben en welke afmeting hij moet zijn. Ook op welke plaats hij moet komen is belangrijk, het is mogelijk dat je een bepaalde tattoo wilt hebben maar dat hij gewoon niet op een bepaalde plek past.

Afspraak:
We maken dan een afpraak wanneer je kunt komen om je tattoo te laten zetten, kleine tattoo,s kunnen soms snel worden gezet voor grotere duurt het even.

Voor het zetten:
Dan breekt de grote dag aan. LET OP!! je mag zeker 24 uur voor het tatoeëeren geen alcohol, drugs of pijnstillers gebruiken; wel moet je goed van te voren eten en rusten. Voor we beginnen bespreken we nog even de juiste kleur, afmeting en ook de plaats wordt nog een keer bekeken. Je kunt ook de foto's bekijken hoe een tattoo wordt gezet.
1.Dan wordt de huid schoongemaakt engeschoren (wegwerpmesjes!)
2. nog een keer schoongemaakt.
3.Vervolgens maken we een afdruk van de tattoo op de huid met een soort 'carbon'.
4.Dan zetten we , waar je bij bent, de tattoo machine in elkaar. Alle onderdelen worden steriel uit de verpakking gehaald. Ook de verf wordt in wegwerp cupjes gedaan.

Alles is nu klaar om te beginnen.

Het zetten:
We starten met de buitenlijnen, deze zijn meestal zwart of je moet bijvoorbeeld een dierenportret willen dan zijn de buitenlijnen in dezelfde kleur als de binnenvlakken. Daarna zetten we zonodig de schaduw erop en als laatste kleuren we indien nodig de binnenvlakken.

Hoelang:
Wanneer je een grote tattoo wilt laten zetten dan moet je rekenen dat we niet langer dan 3 tot 3,5 uur aan een stuk tatoeëeren,soms kan het langer maar de huid geeft aan wat er wel of niet kan.Is de tattoo dan nog niet af dan moet je eerst een 4- 6weeken wachten voordat we verder kunnen. Na een maand is de huid weer zover dat er weer op getatoeëerd kan worden. Wil je een kleine tattoo dan duurt het ongeveer tussen een half uur en 1,5 uur voordat deze klaar is; dit is afhankelijk van de tattoo en ook van wat voor huidtype je hebt.
Nazorg
Nu zijn we klaar, de tattoo wordt schoongemaakt, ingesmeerd en wordt er een folie  op gedaan. De folie  zorgt ervoor dat je tattoo beschermd wordt tegen beschadigingen laat deze 2- tot max 5 uur zittn . Dan worden de naalden weggegooid in een speciale naaldcontainer. De rest zoals inktcupjes, doekjes etc. worden weggegooid.

 

 

 

NAZORG EN HYGIENE

De genezingstijd van een tatoeage bedraagt in totaal ongeveer 4 -6 weken.
Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Tijdens het genezingsproces kan de tatoeage gaan jeuken. Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de tatoeage absoluut noodzakelijk.
Direct na het tatoeëren is de getatoeëerde plek afgedekt met een transparante folie.
De transparante folie moet u laten zitten zoals afgesproken. U kunt daarna gewoon douchen.

Behandel de tatoeage als volgt :
en doe dit 2x per dag

 • Raak de tatoeage zo min mogelijk aan met de handen
 • Was je handen met een goedgekeurde zeep zoals (unicura Balance)
 • Was de getatoeëerde plek normaal zonder washandje. Lauw water en goedgekeurde zeep.
 • Dep de wond na het wassen met een schone handdoek of een tissue droog.
 • Smeer zalf, zoals Bepanthen, heel lichtjes over de tattoo. (wij raden alleen Bepanthen aan)
 • Druppel geen wonddesinfectie middelen zoals Sterilon of Betadine op de wond.
 • Draag geen pleisters of verband over de tatoeage.
 • Draag bij een tatoeage geen strakke of vuile kleding op de wond.
 • Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (chloorbaden, bubbelbaden en natuurlijk zwemwater). Maak ook geen gebruik van sauna en stoombaden.
 • Stel de getatoeëerde plek niet bloot aan de zon of zonnebank (ook niet met een zonnebrandmiddel). Gebruik ook na de genezingstijd op de tatoeage altijd een hoge beschermingsfactor tijdens het zonnen.
 • Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering, uitgroei-afstoot verschijnselen van de wond of bij pijn altijd contact op met de huisarts.